Sosyal medya, site trafiğinizi arttıracak belki de en güçlü araç. Fakat eğer doğru kullanılmazsa olumlu yanları bir tarafa, sitenizi daha da kötüye götürebilir.
Sosyal medyanın size vaadettikleri çok fazla olabilir, fakat bu potansiyelden yararlanmak için hatalarınızı en aza indirmeniz gerekiyor.
İşte ne olursa olsun kaçınmanız gereken ve sıklıkla yapılan sosyal medya hataları:
1. Aynı anda birden fazla sosyal ağ yönetmek
Son araştırmalara göre çoğu şirket markasını yönetmek için en çok Facebook, Twitter ve Linkedin kullanıyor.
Eğer her sosyal ağda olmak isterseniz yüzlerce sosyal ağ içerisinde kaybolabilir ve gününüzün tamamını bunları yönetmek için harcayabilirsiniz.
Siteniz daha çok grafik ve görsel paylaşımlar gerektiriyorsa Instagram, Pinterest ve Facebook sizin için idealdir.
Fakat eğer siteniz daha çok profesyonel paylaşımlar içeriyorsa, bu durumda Twitter ve Linkedin sizin için en iyi tercihtir.
Önemli olan çok çeşitli sosyal ağ kullanmak değil, mevcut olanları iyi yönetmektir!
Sonuç olarak yapmanız gereken, sitenize uygun olacak 3 sosyal ağ seçmektir. Daha fazlası için vakit harcamanız gerekmez. Ancak bu üç sosyal ağdaki takipçilerinizi iyi yönetebildiğinizde teker teker yeni ağları eklemeye başlayabilirsiniz.
2. Olumsuz yorumları dikkate almamak
Belki de yapacağınız en büyük hata sosyal medyada sizinle ilgili negatif yorumları dikkate almamak olacaktır. Bu kullanıcılar bir şekilde sizden memnun kalmamış ve bunu sizin bilmenizi sağlamış kullanıcılardır ve bunun anlamı aslında sizin onları hala bir şekilde kazanabilecek olmanızdır. Eğer o kullanıcıya olumlu yaklaşır ve sorununu çözerseniz, sizin samimiyetinizden etkilenecek ve tekrar kullanıcınız olacaktır. Ayrıca bunu gören diğer takipçiler de bu etki ile size karşı daha olumlu bakmaya başlayacaktır.
3. Sürekli benzer/aynı içerikler paylaşmak
Eğer düzenli olarak içerik üretemiyorsanız sürekli aynı içerikleri paylaşmanız birçok takipçinizi kaybetmenize sebep olacaktır. Kimse aynı paylaşımları sürekli görmek istemez. Ortalama ayda bir tekrar birbirine benzer paylaşımlar yapabilirsiniz fakat her gün aynı içeriği paylaşmanız faydadan çok zarar getirecektir.
4. Aynı anda birden çok içerik paylaşmak
Gün içerisinde birden fazla içerik paylaşmak sorun değildir. Hatta araştırmalara göre eşit aralıklarla paylaşım yapmak çok büyük bir olumlu etki gösteriyor. Fakat birkaç dakika içinde birkaç içeriği paylaşmak kullanıcılarınızın sizi takibi bırakmasına sebep olacaktır. Onun yerine zamanlı paylaşımlar yapabilirsiniz. Örnek olarak 8 saatte bir paylaşım yapmak idealdir.
5. Sonuçları ölçmemek
Sonuçlarınızı ölçmüyorsanız paylaşımlarınız hiçbir işe yaramaz. Düzenli olarak her paylaşımınızın ne kadar etki oluşturduğunu ölçmeniz, kullanıcılarınızın yorumlarını izlemeniz ve buna göre sonraki paylaşımlarınızı optimize etmeniz gerekir. Haftada bir kez oturup bunları incelemek size çok büyük getiriler sağlayacaktır.
6. Paylaşımınızda linki de içerik kısmında bulundurmak
Özellikle Facebook’ta paylaşımınızla ilgili akılda kalıcı ve ilgi çekici bir cümle yazmak paylaşımınızı daha ilgi çekici hale getirecektir. Bu yazının başına veya sonuna linki koymanız gerekmez. Zaten altta paylaşımınızın linki mevcut olacaktır.
7. Konu ile ilgisiz etiket (hashtag) kullanmak
Yapacağınız en büyük hatalardan biri etiketleri yanlış kullanmaktır. Paylaşımlarınızda etiket kullanımı çok önemlidir ve mutlaka paylaşım konunuz ile ilgili etiketler kullanmanız, paylaşımınızı daha çok kişinin görmesini sağlayacaktır.
8. Paylaşımlarınızda resim kullanmamak
Artık neredeyse her şey resim. Resim yoksa paylaşım yapmanızın da anlamı yok. Paylaşımlarınızda ilgi çekici ve büyük çözünürlüklü kaliteli resimler kullanın.
9. Düzenli paylaşım yapmamak
Düzenli olarak paylaşım yapmamak, sosyal medya hesap yönetimi için yapacağınız en büyük hatadır. Takipçileriniz veya sizi yeni tanıyan kullanıcılar geçen yıla ait bir paylaşımı ilk sırada görüyorsa büyük ihtimalle sitenize tekrar gelmemek üzere ayrılacaktır.
SONUÇ OLARAK;
Yukarıdaki hataları yapmadan, mümkün olduğunda ilgi çekici içerikler paylaştığınız sürece sosyal medya sizin yerinize markanızı pazarlayacaktır. Kullanıcılarınıza düzenli olarak indirimler veya fırsatlar sunmak da bu başarının tuzu biberi olacaktır.